Home | Historie

Historie

Villa Rozenhof heeft een rijke historie. In 1899 koopt de familie Calkoen de grond aan, waarop zij het landhuis De Rozenhof in Engelse stijl laten bouwen. In 1902 is de bouw gereed. Jonkvrouwe Margaretha Cornelia Wilhelmina Calkoen en haar zus Judith gaan de Villa bewonen. In 1920 trekt ook hun broer Baron Eliza Cornelis Unico Calkoen met zijn gezin in de villa. In 1925 vertrekt de familie Calkoen en wordt het huis bewoond door fam. Wiedeman. Ze zijn echter veel afwezig en vertrekken uiteindelijk definitief in 1940.

In 1940  betrekt  familie Borneman Villa Rozenhof. Ze gaan de villa gebruiken als hotel/pension. Uit het gastenboek blijkt dat met name veel welgestelde gasten, waaronder advocaten, artsen etc. gebruik maken van het hotel. Het is in die tijd een ANWB bondshotel.

In de oorlogsjaren wordt er flink gevochten rond de Rozenhof. De Canadezen hebben zich in de villa verschanst en er wordt vanuit de toren een zwaar gevecht gevoerd met de Duitsers. De Duitsers zijn met hun tanks bijna tot de voordeur van de Rozenhof gekomen, waarna de Canadezen de aanval hebben kunnen afslaan en de Duitse militairen zich moesten terugtrekken.  Eén van de twee Canadese militairen die in de toren heeft gevochten, George Blackburn, heeft hierover een boek geschreven (The Guns of Victory). Hij heeft voor zijn optreden in de Rozenhof de eremedaille “Military Cross” gekregen.

In 1952 wordt Villa Rozenhof verkocht aan het Ministerie van Justitie. Eerst wordt de villa nog gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. Later is Villa Rozenhof een dependance van de jeugdgevangenis in Zutphen.

In 2000 wordt Villa Rozenhof officieel een rijksmonument.

In 2003 besluit het ministerie van justitie het pand te verkopen. Wij zijn vanaf juni 2004 de eigenaren van Villa Rozenhof. In  2005 zijn wij met onze twee kinderen in de villa getrokken en hebben vervolgens zes luxe gastenkamers gerealiseerd die wij vanaf 2008 aanbieden voor Bed and Breakfast.

 

Onze gastenkamers